NLP: wat is dit?

NLP staat voor ‘Neuro-Linguïstisch Programmeren’ en werd ontwikkeld in de jaren 70 door psycholoog Richard Bandler en linguïst John Grinder. Richard en John bestudeerden hoe succesvolle communicatie tot stand kwam.

Vandaag is NLP uitgegroeid tot een verzameling van modellen en technieken die de structuur van ons communiceren en handelen in kaart brengt. Deze technieken en modellen vinden vandaag hun weg in tal van gebieden: management, gezondheid, verkoop, onderwijs, … en persoonlijke ontwikkeling. Met NLP ontdek je vanuit welk denkkader je handelt en communiceert. Het maakt je nieuwsgierig naar jezelf: ‘Hoe komt het dat ik doe wat ik doe?’. Vanuit welke percepties handel ik? Welk wereldmodel onderschrijf ik? Wat motivieert me? Welke waarden sturen me?

Een NLP-training is meer dan een cursus, het is een investering in jezelf. Je ontdekt wat voor je werkt. Je ontdekt welke blokkades in de weg zitten die er voor zorgen dat iets niet loopt zoals je wenst. Het leven overkomt je niet langer, je kan het zelf mee sturen. Wel is ook NLP helaas geen wondermiddel. Want het  vraagt oefening, inzet en doorzetting. Gebeurt dit vanuit nieuwsgierigheid dan wordt NLP een uitnodiging tot levenslang ontdekken en leren. Het wordt een voortdurend onderweg zijn met jezelf en de ander. Soms kent dit plezante momenten, soms loopt je tegen iets aan. NLP ‘verplicht’ je om met nieuwsgierigheid te kijken hoe je omgaat met zowel die succesjes als met de minder aangename situaties.

Tijdens een training word je een verzameling van modellen en structuren aangereikt waardoor het niet zweverig wordt. Het kan echter een valkuil worden als er gedacht wordt een expert te moeten worden in die technieken. In dit geval verdwijnt het besef dat die technieken slechts bijzondere middelen zijn om jouw handelen beter te begrijpen. Het einddoel is immers niet om expert te worden in NLP-technieken, wel om expertise op te bouwen over jezelf en zo een leven te leven dat je voldoening geeft. NLP nodigt je uit om je unieke zelf te worden. Een uitnodiging die nooit stopt want NLP creëert voortdurend kansen om jezelf te ontdekken en hopelijk ook te omarmen.

Delen

Eerstkomende Workshop

Zaterdag 28 en 29 september te Sint-Niklaas

Tweedaagse kennismaking NLP

Laat je verrassen en schrijf je in!